Cum sa fac… cum sa faci lectura placuta pentru copii?, cum deschid carcasa la iPhone?

27Jul/104

Cum sa iti scoti cazierul judiciar?

Share on twitter

Vrei sa te angajezi? Ai nevoie de cazier judiciar. Ai nevoie de viza pentru SUA, Canada sau China? Ai nevoie de cazier judiciar. Vrei carnet de conducere? Ai nevoie de cazier judiciar. Pare un document destul de important, nu-i asa?

Ce este cazierul judiciar? O fisa de evidenta  care contine antecedentele penale, judiciare ale unei persoane sau firme. (conform DEX).

De unde poti obtine cazierul judiciar? Pentru obtinerea acestuia trebuie sa te adresezi, personal sau printr-un imputernicit legal, unei sectii de politie autorizata pentru a elibera cazier din judetul de care apartii. Ai nevoie de o cerere tip, completata cu majuscule. Daca ai o imprimanta, o poti tipari si completa (sau completa si tipari) dupa ce o descarci de aici De obicei poti sa cumperi o astfel de cerere de la XEROX-ul de langa sectiile de politie si costa cam 50 de bani.

La cerere anexezi :


 • copie de pe actul de identitate (carte de identitate, pasaport sau carte de rezidenta, valabile)- aceasta nu este necesara peste tot, dar este bine sa o ai la tine
 • un timbru fiscal de 2 lei (este bine sa il cumperi de la un oficiu postal, nu il vei putea cumpara de la politie)
 • chitanta de achitare a taxei, in cuantum de 10 lei. Taxa se poate schimba si poti avea surprise sa varieze de la judet la judet. Taxa o poti plati la trezorierie, CEC sau uneori la posta.

Din nou, acest lucru variaza de la judet la judet sau de la sector la sector. Cel mai bine este sa te interesezi telefonic pentru a nu bate drumul degeaba sau daca ai in drum o unitate din cele mentionate mai sus, poti intreba un functionar public de la casierie.

Daca cererea se face printr-un imputernicit, se adauga o copie de pe actul de identitate al imputernicitului si procura, depunandu-se la politia din localitatea de domiciliu sau resedinta a imputernicitului

Nu uita sa ai la tine actul de identitate in original, neexpirat.

Nu uita sa mentionezi in cerere si motivul pentru care se elibereaza cazierul judiciar. Actul, valabil 6 luni, se utilizeaza numai in acel scop.

Se pare ca am ajuns si noi in secolul XXI (macar din punctul acesta de vedere), asa ca, pentru persoane fizice, cazierul judiciar se elibereaza pe loc daca :

 • ai CNP atribuit si te-ai adresat politiei din localitatea de nastere sau domiciliu (nu ar trebui sa fie o problema aici);
 • nu esti in evidenta cu antecedente  penale;
 • esti nascut in Romania.

Cetatenii domiciliati in strainatate depun actele la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei. Pot primi cazierul judiciar in tara, prin imputernicit, cu procura autentificata de notar, sau in strainatate, pe baza unei procuri autentificate de misiunile diplomatice, oficiile consulare sau notar. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga este suficienta aplicarea apostilei (http://www.apostile.ro/supralegalizarea/state-membre-haga)

Si persoanele juridice pot obtine un cazierul judiciar, in cel mult 3 zile daca adreseaza o cerere tip. Formularul il poti descarca de aici:


Persoana juridica trebuie sa se adreseze sectiei de politiei pe raza careia firma are sediul social. La cerere se anexeaza :

 • dovada ca deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice respective (Anexa38dinH.G.345/2010) (o poti descarca de aici:   )
 • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal
 • copie certificat constatator
 • timbru fiscal de 2 lei
 • chitanta de achitare a taxei, de 10 lei

In cazul in care datele din cazierul judiciar eliberat nu concorda cu realitatea, se poate face o cerere de modificare, cu acte doveditoare, la care unitatea de politie trebuie sa raspunda in cel mult 20 de zile.

Comments (4) Trackbacks (0)
 1. cazierul se cere peste tot dar in romania mai ai nevoie de alte o mie de acte cand vrei ceva..si ai de intampinat foarte multe persoane neagreabile

 2. cum aflu daca imi apare ceva pe cazier dupa ce lam scos prima data…unde as putea sa caut pe site.

 3. foarte util.
  acum pot sa-mi scot cazierul ca sa dau pentru scoala de soferi.
  mersi mult


Leave a comment


No trackbacks yet.