Cum sa fac… cum sa faci lectura placuta pentru copii?, cum deschid carcasa la iPhone?

2Jul/1058

Cum sa iti faci un buletin nou si ce acte sunt necesare?

Share on twitter

Din cand in cand ne schimbam varsta, numele, domiciliul sau pur si simplu avem parte de momente neplacute: fie ne pierdem portofelul plin cu acte, fie cineva ne-a prins pe picior gresit si ne-a lasat fara ele. In alte cazuri cineva se gandeste sa modifice numele strazii pe care ai domiciliul si cum faptul ca suntem unici in aceasta tara poate fi dovedit doar cu buletinul (iar de ceva timp tine loc si de pasaport in Uniunea Europeana), ajungem de cateva ori in viata in ipostaza de a fii nevoiti sa ne facem unul sau sa il inlocuim pe cel vechi, pierdut sau distrus.

Cat timp este valabil buletinul, zis si carte de identitate? In functie de varsta:

 • 4 ani daca ai varsta intre 14 si 18 ani
 • 7 ani daca ai varsta intre 18 si 25 de ani
 • 10 ani dupa ce ai indeplinit 25 de ani
 • permanent dupa ce ai indeplinit 55 de ani.

Este important de stiut ca daca este vorba de primul buletin, nu trebuie sa depasesti 15 zile de la data implinirii varstei de 14 ani. Daca buletinul se apropie de limita de expirare, il poti schimba doar in ultimele 6 luni de valabilitate dar nu trebuie sa depasesti ultimele 15 zile de valabilitate. Altfel, esti pasibil de o amenda. Intre 40 si 80 lei in acest moment.

Dar, daca te-ai plictisit de vechiul buletin si ti se spune de prea multe ori ca nu prea mai semeni cu cel din poza, il poti schimba pe diverse motive inlcusiv pe motivul de schimbare a fizionomiei.

Sunt si cazuri in care se elibereaza o carte de identitate provizorie: atunci cand o persoana nu are toate documentele necesare eliberarii cartii de identitate sau in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in Romania. Termenul de valabilitate este intre 30 de zile si 1 an.

Din 1 ianurie 2011 se pare ca se va introduce si cartea electronica de identitate. Insa lucrurile dupa cum stim, se pot schimba, iar 6 luni este un orizont de timp destul de larg (evenimentul era prevazut pentru 2009 dar a fost amanat). Sunt acele atat de controversate carti de identitate cu microcipuri RFID care permit teoretic identificare persoanelor de la distanta. Vom vedea.

Pana atunci insa hai sa vedem cum putem sa obtinem o carte de identitate obisnuita.

De la caz la caz, actele necesare sunt diferite. Actele se depun la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia solicitantul are domiciliul sau resedinta. In general acesta se gaseste in cadrul sectiilor de politie de care apartine domiciliul sau in cadrul primariilor pentru localitatile mai mici. Inainte de a bate drumul pe la toate aceste institutii, este de preferat sa dati unul-doua telefoane si sa aflati exact unde trebuie sa mergeti.

Sa le luam pe rand.

Indiferent de motivul pentru care vrei sa iti faci sau sa iti schimbi buletinul, vei avea nevoie de:

 • cererea tip. O poti descarca de aici http://depabd.mai.gov.ro/doc/cerere_eliberare_act_identitate.pdf sau o vei gasi la sediul oficiului de evidenta a populatiei unde vei depune si celelate acte. Nu ar trebui sa platesti nimic pentru ea.
 • certificat de nastere. Trebuie sa ai pregatita o copie dar sa ai la tine si originalul
 • timbrul fiscal de 1 leu. Nu il vei putea cumpara acolo unde vei depune actele. Il poti cumpara in schimb de la orice oficiu postal
 • taxa pentru eliberarea cartii de identitate – 7 lei.

Aceste taxe se pot schimba in timp.

Urmeaza apoi un set de acte specifice fiecarei situatii.

Primul buletin

Abia ai implinit 14 ani, intri in randul lumii si trebuie sa iti faci primul tau buletin. Mai ai nevoie de actul de identitate al unuia din parinti, al tutorelui sau al reprezentantului legal  cu care se face dovada domiciliului. De fapt, minorul va trebui sa fie insotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal. Daca parintii au domicilii diferite (cel putin in buletin) cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza de parintele la care minorul are sau va avea domiciliul in noua sa carte de identitate.

Pentru inlocuirea buletinului expirat ai nevoie de

 • actul de identitate expirat sau care va expira plus vechea carte de alegator
 • certificat de casatorie, sentinta de divort definitiva sau irevocabila sau certificat de deces al sotului/sotiei. Toate acestea in copie si original. Daca nu ai fost si nu esti casatorit, nu ai nevoie de nici un alt act.
 • actul prin care se face dovada spatiului in care locuiesti (copie si original). Chiar daca esti major, in cazul in care domiciliul din buletin va fi cel al parintilor, va fi nevoie sa fi insotit de unul dintre ei. Daca domiciliul este al unei alte persoane (prin luare in spatiu), va trebui sa fii insotit de proprietarul domiciliului – aviz studentilor care doresc sa isi schimbe domiciliul pe adresa unei rude in alta localitate. Exista si posibilitatea ca proprietarul domiciliului sa nu fie prezent si sa fie suficienta o declaratie a acestuia de luare in spatiu plus actul de proprietat, dar este mai sigur sa fiti insotit de persoana respectiva.
 • In cazul in care se va schimba domiciliul din buletin, nu este nevoie sa obtii nici un act suplimentar de la institutia de evidenta a populatiei de la domiciliul anterior. Nu mai este valabila vechea poveste cu viza centrului militar zonal pentru barbati.

Dacai ai avut ghinion si trebuie sa inlocuiesti buletinului pierdut, furat sau distrus, ai nevoie de:

 • certificat de casatorie si/sau sentinta de divort definitive sau irevocabila, certificat de deces al sotului/sotiei – daca este cazul, in copie si original.
 • actul prin care se face dovada spatiului in care locuiesti (copie si original). La fel ca in cazul buletinului expirat, va fi nevoie de propritarul spatiului de domiciliu daca acesta nu este pe numele tau.
 • un document oficial cu fotografie de data recenta (legitimatie, pasaport, carnet de conducere), pentru certificarea identitatii, in original sau copie.
 • o declaratie de pierdere sau o dovada eliberata de Biroul Politiei Judiciare in cazul furtului.

Cetatenii romani aflati in strainatate se pot adresa pentru eliberarea primului act de identitate la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul in care se afla.

In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin „corespondenta”, prin intermediul altei persoane pe baza de procura speciala. Daca domiciliul tau este in strainatate, ai nevoie de pasaportul romanesc sau certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane, original si copie/
Daca esti cetatean strain si ai dobandit cetatenia romana, ai nevoie de certificatul constatator eliberat de Ministerul Justitiei ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, original si doua copii;

Institutia responsabila este Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de date iar site-ul official este http://depabd.mai.gov.ro.

Cat dureaza schimbarea sau eliberarea cartii de identitate: durata oficiala comunicata la ghiseele speciale este de 2 saptamani insa daca esti foarte grabit, iti poti incerca norocul dupa o saptamana. Din pacate nu exista taxe de ‘urgenta” de aceea este bine sa iti planifici cu atentie timpul in care trebuie sa faci acest pas mai ales ca de buletin depind si emiterea altor documente cum ar fi carnetul de conducere.


Alte articole pe aceeasi tema...

Comments (58) Trackbacks (0)
 1. domiciliul il schimb la 17 ani

 2. Pt un copil de 16 ani al carui tata a decedat,iar mama este plecata din tara si nu vrea sa vorbeasca cu el,domiciliul exact al acesteia fiindui necunoscut.Are un unchi care doreste sa-l ia in domiciliul sau,ce acte ii sunt necesare ?

 3. Sistemul e prost. Daca esti minor fara locuinta stabila ca in cazul de mai sus, cum procedezi? Sau daca stai in chirie (minor sau major) ce faci? Stiu cateva persoane care stau in chirie si nu au rude care sa le faca primirea in locuinta, CUM sa-si refaca buletinul expirat? E stupid.

 4. buna ziua cum acum apare cartea de identina cea noua electronica si cum eu deabia lam facut ca mia expirat dar poza a iesti foarte urat asi vrea sal schimb spuneniti daca pot va multumesc astept raspunsul

 5. scuzatimi scrisul vroiam sa va intreb daca pot sami refac cartea de identita cu cea noua daca eu tocmai am facut unul din cel vechi luna asta dar poza mia iesit foarte urata va multumesc pentru intelegere

 6. cum fac buletin unui detinut ,care nu are nici u n act ,nici certificat

 7. gandeste ca locuiesc la 50 de km de locul unde trebuie sa merg cu copilul pentru primul buletin . trebuie sa ajung mai intai in brasov apoi in codlea. ce de bani mai fac unii pentru un act !urata este birocratia asta . daca in medie se fac sau se schimba 10 buletine pe zi asta ar insemna :transport pentru doua persoane ;auto dus intors brasov 20 lei dus intors codlea 16 lei auto in brasov 8 lei taxa conravaloare buletin timbru fiscal 1 leu ,mai pune inca o data transportul pentru a ridica actul ,timpul ,doua zile de invoire nervii si bucuria ca traiesti in ROMANIA

 8. SINT LUCIAN .AM PIERDUT DIN NOU BULETINU.NU STIU CUM SA FAC SA-L REFAC CIT COSTA ? RELATIA CU MAMA MEA DIN TARA E FOARTE REA SI NIC NU MA POT DUCE IN TARA CACI SINT IN PERICOL SA NU MAI VIN INAPOI 602533556 I-MI TREBUIE BULETINU.NU AM NICI BANI


Leave a comment


No trackbacks yet.